De ouderenconsulente kan op allerlei terreinen helpen om het thuiswonen zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Deze gespecialiseerde verpleegkundige is deskundig op het gebied van begeleiding van chronisch zieken, valpreventie, hulpmiddelen, eenzaamheidsproblematiek en rouwverwerking. Indien nodig bezoekt zij oudere patiënten aan huis.
Valpreventie
Huisartsenzorg IJsselstein heeft in samenwerking met de Valpolikliniek van het UMC een vragenlijst opgesteld die inzicht geeft in de mogelijke oorzaken van het vallen. Aanwezige risico’s zoals bijvoorbeeld problemen met lopen/opstaan, duizeligheid, slecht zien of bijwerkingen van medicijnen worden samen met de ouderenverpleegkundige in kaart gebracht. In overleg met de huisarts wordt gekeken welke maatregelen er getroffen kunnen worden om het vallen in de toekomst te doen minderen. Ook wordt er gekeken of er een aanleiding is om te denken aan het risico van botontkalking. Indien nodig worden andere disciplines, zoals fysiotherapie, ergotherapie, apotheker ingeschakeld. Huisartsenzorg IJsselstein heeft hier met hen afspraken over gemaakt. Uiteindelijk streven we er naar om op deze manier de kans op herhaald vallen te doen verminderen. Doel hiervan is dat we na 1 jaar kunnen zeggen dat er minder gevallen is in IJsselstein waarmee ouderen langer fit blijven en langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Bent u 2 of meer keer gevallen in het afgelopen jaar, of bent u 1 keer gevallen en loopt u de laatste tijd moeilijker, bent u bang om te vallen? Als patiënt van Huisartsenzorg IJsselstein kunt u bellen naar uw eigen huisarts om u op te geven. De ouderenverpleegkundige neemt dan contact met u op voor het maken van een afspraak bij u thuis.
Ouderen in beeld: voorkomen van kwetsbare ouderen
Onze huisartsenpraktijken zijn eind 2012 een project gestart waarbij we mogelijke kwetsbaarheid bij ouderen vroegtijdig willen opsporen. Uit onderzoeken is gebleken dat ouderen bepaalde beperkingen als vanzelfsprekend ervaren (“het hoort bij het ouder worden”), terwijl de huidige gezondheidszorg hier toch veel in kan betekenen. Proactief beleid en/of monitoring van beperkingen/klachten kan voorkomen dat deze verergeren waardoor er zowel voor nu, als in de toekomst, winst behaald kan worden ten aanzien van behoud van functies en zelfredzaamheid.
Dementie
Bent vergeetachtig en maakt u zich zorgen over dementie? Neem dan vooral contact op met uw eigen huisarts. Vergeetachtigheid op oudere leeftijd betekent niet automatisch dementie. Het is goed om te weten dat wij afspraken over begeleiding bij dementie hebben met andere zorgverleners in IJsselstein waaronder bijvoorbeeld wijkverpleging en stichting Pulse.
Wist u dat: In IJsselstein iedere eerste woensdag van de maand het Alzheimercafé wordt georganiseerd. De bijeenkomst is voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Meer info via Stichting Pulse, tel: 030 – 686 80 30 of kijk op de website van Stichting Pulse en/of Alzheimer Café IJsselstein.
Heeft u vragen als mantelzorger? In IJsselstein is er een steunpunt Mantelzorgers. U kunt hen bereiken via Wilma Kleijweg, 030 – 686 80 30, Stichting Pulse Mantelzorgers.
Meer over dementie lezen? Kijk op: www.thuisarts.nl bij dementie